Bepaling van de verrekentarieven
De afdeling Radiologie is in de bedrijfshuishouding van het ziekenhuis een kostenneutrale, ondersteunende afdeling waarvan alle kosten middels de DBC/DOT systematiek zouden moeten worden doorbelast naar de opdrachtgevers, c.q. de verwijzers, intern en extern. Dienovereenkomstig zouden de verrekentarieven voor de onderzoeken moeten worden vastgesteld.
Doorbelasten van de tarieven is in de praktijk niet zo eenvoudig. De verzekeraar en het ziekenhuis maken op lumpsum niveau afspraken over aantallen behandelingen op zorg product niveau waar de radiologie onderzoeken slechts een onderdeel van uitmaken. Het verband met de werkelijke kosten per onderzoek speelt daarbij nauwelijks een rol.
"Bottom up" kunnen op basis van de kosten berekening per onderzoek per modaliteit (TCO basis) toch realistische verrekentarieven worden bepaald zodanig dat alle kosten van de afdeling Radiologie worden gedekt.
Let wel: vergoedingen voor de Radiologen zijn niet meegenomen in de tariefberekeningen.
De "What If" simulatie biedt de mogelijkheid om op basis van de in gebruik zijnde tarieven per onderzoek de gemiddelde opbrengst over de planperiode te berekenen. En om eventueel de tarieven aan te passen aan het actuele kostenniveau van de afdeling.
Hieronder worden 4 mogelijkheden uitgewerkt die alle 4 voor de afdeling Radiologie dezelfde dekking bijdrage van in dit opleveren waarmee alle kosten van de afdeling zijn gedekt. In dit voorbeeld 4.643 Keuro
In het linker gedeelte van bovenstaand schema staat de tabel met de kosten per onderzoek met daarnaast vier gekleurde kolommen met als voorbeeld 4 (gewogen) verrekentarieven per onderzoek per modaliteit, gemiddeld over alle onderzoeken op die modaliteit gedurende de complete planperiode. Elk van deze 4 tabellen levert per saldo een dezelfde opbrengst van 11.024Keuro en een dekkingsgraad van 4.643Keuro die nodig is om naast de modaliteitkosten ook de overige kosten van de afdeling, zoals management, administratie, planning,.. en de toegewezen overheadkosten van het ziekenhuis te dekken.
Dit zijn echter gemiddelde tarief waarden over een periode van 14 jaar die in de praktijk moeilijk hanteerbaar zijn vanwege de over , dan wel onder score in een bepaald planjaar.
Daarom is in onderstaande tabel per jaar het gewogen tarief per onderzoek berekend op basis van
daaruit afgeleid ontstaan de tabellen voor externe verwijzers en voor interne verwijzer
De term "gewogen" geeft aan dat het vermelde verrekentarief op dat moment het gewogen gemiddelde is over alle onderzoeken op die modaliteit van de gebruikte verrekentarieven naar interne (klinisch) en externe verwijzers (eerstelijns).
Voorbeeld : wat is "gewogen" ?: stel er zijn op een bepaalde modaliteit in een jaar 5000 onderzoeken zijn t.b.v. interne, "klinische" verwijzers met een intern verrekentarief van 75 euro en er zijn 1000 onderzoeken t.b.v. externe verwijzers met een doorbelast extern, eerstelijns tarief van 100 euro (incl opslag van 33%), dan is in deze berekeningen het gewogen verrekentarief voor de onderzoeken op deze modaliteit 79 euro (5000x75 + 1000x100)/6000.
In onderstaande tabellen is het gewogen tarief omgerekend voor een tabel met interne tarieven en een tabel met externe tarieven.
De blanco regels en velden representeren het ontbreken van onderzoeken in dat jaar op die modaliteit, hetzij omdat de modaliteit buiten gebruik is gesteld en er geen onderzoeken meer plaatsvinden ( Doorlicht ) of omdat de onderzoeken van de ene modaliteit zijn overgenomen door een van de andere modaliteiten. Voorbeeld Rontgen Trauma, Rontgn 1, Ultrasound 5, of omdat een nieuwe modaliteit later in de planperiode wordt geactiveerd.