Simulatie Openingsuren

Optimaliseren Openingsuren, aantal Laboranten en Scantijden


Op basis van de operationele ervaring en kennis van het adherentiegebied is voor iedere modaliteit bij het opzetten van de lange termijn planning een globale prognose gemaakt van de te verwachte onderzoeken op korte en op langere termijn. Maar of deze prognoses gehaald worden hangt mede af van het aantal geplande openingsuren van die modaliteit, van de beschikbaarheid van voldoende laboranten en van de scancapaciteit van de modaliteit.


Met onderstaande tabel kan per modaliteit, gegeven de scancapaciteit, bepaald worden hoeveel openingsuren nodig zijn. 

Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de periode voordat de eerste vervanger operationeel is ("korte termijn") en na de 1 ste vervanging ("lange termijn"). ( Aangenomen is dat de scancapaciteit verschillend is ). Als de prognose van het aantal te verwerken onderzoeken op een modaliteit niet gehaald wordt bij gebrek aan openingsuren dan neemt het aantal onderzoeken op die modaliteit toe als er meer openingsuren beschikbaar komen. Totdat de prognose bereikt is. 


Omgekeerd kan het zijn dat er te weinig onderzoeken zijn en dat het aantal openingsuren te groot is.

Minder uren geeft dan in eerste instantie in het model geen vermindering van het berekend aantal onderzoeken maar later wel, totdat het aantal onderzoeken gelijk is aan de capaciteit van de openingsuren.


Als een modaliteit in een jaar  "vol" is, (Zie ook Modaliteiten Schema's) dan kan dat reden zijn om het aantal uren te verhogen, of als alternatief om een snellere scanner in te zetten, zeker als de prognose "stijging" aangeeft.


Dit is een mooi voorbeeld om te analyseren of over een langere periode de kosten van de investering van een snelle scanner opwegen tegen de hogere personeelskosten bij een langzamere scanner !!

Zie ook "Impact scantijden op kosten en verrekentarief"

Alternatief voor het verwerken van oplopende aantallen onderzoeken kan zijn openingstijden verruimen of een snellere scanner aanschaffen. Zeker als het oplopend effect structureel is ( adherentiegebied?)

Onderstaande tabel geeft 2 mogelijke opties weer:

1.gaan werken met een snellere scanner ( "geavanceerd")  in vergelijking met

2. bestaande scanner blijven gebruiken ("behoudend")

De scantijden van de in gebruik zijnde modaliteiten zijn vermeld ( "oud") met daarbij het effect van een mogelijke vervanger en wat dat betekent voor de gemiddelde  kosten en opbrengsten per onderzoek.

In de kolom "aanpassing" kan de capaciteit van een alternatieve vervanger worden aangegeven met bijbehorend effect op de kosten en het verreken tarief.

Met de bijbehorende aanschafwaarde in de "financiĆ«le simulatie  tabel" kan het cumulatieve effect van de prijs/prestatie van de alternatieve vervangers worden geĆ«valueerd.


Nadere informatie en contact:


info@atlas-analyse-advies.com