Bezetting en Bediening

Bezetting en Bediening, Planning laboranten (FTE) over de planperiode

De bezetting van een modaliteit en het aantal laboranten wat nodig is voor de bediening wordt primair bepaald door het aantal onderzoeken wat per dag wordt uitgevoerd en door de scan capaciteit van de betreffende modaliteit. Investeren in een modaliteit met meer (of minder) scan capaciteit betekent bij gelijkblijvend aantal onderzoeken minder (of meer) personeel capaciteit en dus minder (of meer) personeelskosten en minder ( of meer) openingsuren.


Het langer operationeel houden van een scanner met minder capaciteit betekent dat er gedurende langere tijd meer personeel en dus meer personeelskosten zijn. En vaak zijn de onderhoudkosten van een "oude "modaliteit hoger dan die van een vervanger.


Het "What If " simulatietool biedt de mogelijkheid om bij de vervanging van een modaliteit op basis van de doorrekening van verschillende alternatieven de afweging te maken tussen investeringskosten en personeelkosten.


Belangrijke parameters en randvoorwaarden in de simulaties zijn de prognose van het aantal onderzoeken, de scancapaciteit van de modaliteit en de beschikbaarheid van de laboranten op langere termijn.

Zonder laboranten geen openingsuren en de modaliteiten "staan stil".

( zie ook "Simulatie Openingsuren" en "Impact Scantijden") 


Op basis van de bezetting over een langere periode (zie onderstaande grafiek) van een aantal gelijksoortige modaliteiten, bv aantal röntgen apparaten, of aantal ultrasound systemen, kan het aantal apparaten worden geoptimalieerd wat kostenverlagend werkt omdat de kosten van de modaliteiten vervallen.


Niet noodzakelijk de personeelkosten, immers de onderzoeken moeten nog steeds worden uitgevoerd.


Van belang zijn de openingstijden. Zijn de modaliteiten gelijktijdig in gebruik of is het mogelijk om langere openingstijden aan te bieden met minder modaliteiten. Inzicht in de bezettinggraad kan uitkomst bieden.

Zie ook "Overhevelen van onderzoeken"


De grafiek laat per modaliteit, c.q. per kolom de bezetting zien per dag in aantal uren, gemiddeld over de hele planperiode.

De bezetting bestaat uit drie delen:


  • scantijd: de som van de tijden dat de patiënten "in" de modaliteit liggen en de laborant(en) monitort
  • wisseltijd: de som van de tijden dat de patiënten door de laborant(en) in de modaliteitkamer worden voorbereid 
  • uitlooptijd: de tijd die de laborant(en) nodig hebben voor administratie, reiniging, no show, wisseling van dienst, etc.


NB: tijdens de "uitlooptijd" is er geen patiënt, de modaliteit is stand-by, maar de laborant(en) zijn wel in functie.


Een kolom representeert het aantal uren dat de betreffende modaliteit gemiddeld per dag in gebruik is (scan + wissel) en het aantal uren dat de laborant(en) in functies is (+uitloop). De vermelde uren per kolom hoeven geen aaneengesloten uren te zijn, voorbeeld röntgen SEH (ca 9 uur per dag) en röntgen Trauma (ca 5 uur per dag) samen zijn misschien 100 a 130 uur per week open ( 14 a 18 uur per dag open, incl weekend) maar in werkelijkheid is er ca 70 uur bezetting voor ca 100 ongevallen per week inclusief weekend (aanname).


Hierdoor wordt de feitelijke bezetting door het aantal laboranten (fte) bepaald. Als in het SEH en Trauma voorbeeld 2 laboranten nodig zijn voor de behandeling per ongeval dan vergen SEH en Trauma samen 70*2 = 140 mensuren per week = 7000 mensuren per jaar = 7000 / 1398* = ca 5,0 FTE wat mogelijk bestaat uit 7 a 8  personen, die deels in deeltijd op SEH en of Trauma werken.

* aanname: 1 fte = 1398 uur / jaar, 36 uur / week, ziekteverzuim 7%, vakantie 20 dagen, diversen 1 dag, FWG schalen, 50 - 5 en 50 - 9

In bovenstaande tabel staat per jaar het aantal laboranten uitgedrukt in fte's, uitgesplitst per modaliteit of groep van gelijksoortige modaliteiten.

 

Er is rekening mee gehouden dat in de planperiode het aantal laboranten kan verminderen door innovatieve ontwikkelingen in de modaliteiten zodat vervangende modaliteiten minder bediening vergen, dan wel dat om logistieke redenen het aantal vermindert, bv 3 laboranten die 2 MRI's bedienen i.p.v. met 4 laboranten. 

Als de scantijden korter worden verandert het aantal laboranten bij gelijkblijvend aantal onderzoeken sowieso.

Per saldo neemt in de hier gepresenteerde analyse het aantal laboranten van alle modaliteiten gerekend over de gehele planperiode af met ca 18 fte terwijl het aantal onderzoeken toch licht groeit t.o.v. 2018, het begin van de planperiode.


Aanname in de analyse: de prijs/prestatie van de vervangende modaliteiten is per vervanger verbeterd; de scantijd is gemiddeld gewogen over alle vervangende modaliteiten met ca 29% verminderd en door logistieke optimalisatie en "slimmere modaliteiten' is de wisseling van patiënten in de modaliteitenkamers gemiddeld met ca 20% afgenomen.

Zie: "Impact scancapaciteit..." optie1 en "Parameter Overzicht".


Natuurlijk, is dit slechts een rekenvoorbeeld maar met "What If" laten zich de consequenties van dit soort aanames snel doorrekenen en kunnen er keuzes gemaakt worden, dan wel eisen stellen aan de vervangende modaliteiten.


Soms kan het om medisch technische gronden raadzaam zijn om onderzoeken op een ander soort modaliteiten uit te voeren. Dit heeft dan tevens effect op het door te belasten verrekentarief.


De tabel laat zien dat rond 2024 het aantal laboranten voor de CT's toeneemt, omdat in dit voorbeeld dan de CT's onderzoeken overnemen van Röntgen 4 en van Trauma. Doorlicht wordt vanaf 2025 niet meer gebruikt.


Opm.: Als in dit voorbeeld Röntgen 4 per 2025 wordt uitgeschakeld en de röntgen onderzoeken worden in het vervolg gedaan op CT2 dan hebben deze onderzoeken een hogere kostprijs maar ook een veel hoger verrekentarief.

Zie grafiek "Dekkingsgraad" waar de aflopende groene lijn een knik heeft rond 2025. Net zo wordt Ultrasound 5 uitgeschakeld en de onderzoeken worden overgenomen door Ultrasound 1 en 2.

Zie ook: "Overhevelen van onderzoeken"

Nadere informatie en contact:


info@atlas-analyse-advies.com